
Vysťahovalcom z územia Slovenska okrem rodiny, priateľov, kultúry, či zvykov najviac zo „starého kraju“ chýbali krajové jedlá. Dodnes keď sa našich v Amerike opýtate, čo im zo Slovenska najviac chýba, odpovedajú jasne – „chľib“.

Chlieb bol a je potravinou, ktorá je v Severnej Amerike iná ako v strednej Európe. Keď Slováci prichádzajú na Slovensko z Ameriky, doslova sa nevedia slovenského chleba nabažiť.

Túto jedinečnosť slovenského chleba sme si rozhodli v Kasigarde uctiť tradičnou starodávnou „pecou na chľib“, postavenou len z miestnych stavebných materiálov – hliny, tehly a slamy. Pec je prikrytá dreveným šindľom, je urobená z tegeňskej hliny a kačanovskej slamy.

V peci sa dá naraz upiecť až 10 bochníkov chleba. Pec využívame pri všetkých akciách Kasigardy.
